Masteringvoorbeelden Header

Mixen & Masteren

Masteren

Mastering is een vak apart in muziekproductie en het eindpunt van het productieproces. Waar het vak vroeger voorbehouden was aan specialisten met heel goede faciliteiten, apparatuur en veel ervaring, masteren producers hun muziek steeds vaker zelf. Er worden tegenwoordig vaak al tijdens het productieproces bepaalde plug-ins op het masterspoor gebruikt.

Dit is natuurlijk niet de juiste manier om een mix te maken of te masteren. Het is in principe prima om tijdens het mixen soms even te luisteren, hoe een track kan gaan klinken met wat bewerking van het masterspoor, maar het moet wel ter referentie zijn. Als die bewerking constant aanstaat, kun je de mix op zich niet meer goed beoordelen.

Omdat het afwerken van een track toch vrij specifiek werk is, waar je ook de nodige kennis en ervaring bij nodig hebt, ben je over het algemeen beter af om het aan een vakman over te laten. Deze persoon zal onbevooroordeeld luisteren naar een mix en datgene doen, wat nodig is om de juiste en best mogelijke master af te leveren.

Dit is waar De MixMeester zich in heeft gespecialiseerd; de mastering van muziek per track, EP of album. Er zijn meerdere mogelijkheden wat betreft inhoud en kosten. De één wil bijvoorbeeld alleen een versie voor directe download of DJ-doeleinden. De ander heeft ook versies nodig, die voldoen aan de standaarden, die verschillende streamingdiensten, download portals of mediabedrijven vereisen. Hiervoor heeft De MixMeester verschillende pakketten bedacht, te weten: Standard (M4D*), Compliant (M4D/M4S/M4i*) en Fully Compliant (M4D/M4S/M4i/M4B*.)

* De afkortingen uitgelegd:

M4D - Mastered for download. Dit betekent dat de track op maximale loudness gemastered wordt. De track is geschikt voor downloads via online platforms en voor gebruik op CD. Met name consumenten en DJ's gebruiken deze versie.

M4S - Mastered for Spotify. Deze versie is compliant met de loudness eisen van Spotify. Een streaming service als Spotify stuurt alle muziek door een standaard loudness module, zodat alle streams even luid klinken ten opzichte van elkaar. Deze versie zorgt ervoor, dat je muziek zijn dynamiek behoudt.

M4i - Mastered for iTunes. Hierbij geldt hetzelfde als bij de M4S versie, behalve dat iTunes weer andere loudness eisen heeft. Om te zorgen dat je muziek overal hetzelfde klinkt èn ruimte heeft om te 'ademen', krijg je voor iTunes een aparte versie.

M4B - Mastered for Broadcast. Als je je muziek ook op radio en tv uitgezonden krijgt, gelden er weer andere eisen. In het Fully Compliant pakket krijg je ook deze versie meegeleverd en heb je dus altijd de juiste master source-file om aan te leveren.

Wil je horen wat De MixMeester kan? Check dan de mastering-samples op de pagina Portfolio. Wil je weten wat het kost? Bekijk dan de pagina Tarieven

Button imagePre-master suggesties:

  • Exporteer je stereo-mix op de sample-rate van het project (alhoewel bij voorkeur op 44,1 kHz) en op minimaal 24-bit diepte, zo heb je het best mogelijke uitgangspunt wat betreft geluidskwaliteit van de geëxporteerde audio.
  • Zorg dat de gemiddelde power van je mix rond de -12 dB ligt en de pieken niet boven de -5 dB uitkomen. Wees gerust; in de mastering komt de power en loudness ruimschoots terug.
  • Laat je mix een maat eerder en een maat later stoppen, dan dat deze daadwerkelijk moet duren. Let hierbij ook op het uitklinken van sounds en FX.
  • Geef je bestanden een duidelijke naam, bijv. artiest-tracknaam-versie. Geef ook details als sample-rate, bit diepte, bpm, genre en eventuele overige wensen of kenmerken aan, bijvoorbeeld in de begeleidende mail of in een apart document. Een specifieke referentie-track is ook altijd een goed idee.

Mixen

Je kunt bij De MixMeester ook terecht voor het mixen van demo's, singles, EP's of albums. De MixMeester kan je snel verder helpen met de afwerking van je opnames en mix. In overleg maken we een opzet voor het mixproces en bepalen de referentie, ofwel de 'sound' die de mix moet krijgen. Hoe meer informatie je in deze fase kunt geven over je project, hoe beter.

Button imageTijdens het mixen zal er misschien veel veranderen aan de verschillende mix-elementen en/of het uiteindelijke resultaat. De MixMeester communiceert met je over de te maken keuzes en met behulp van previews (revisies) kun je het proces nog sturen. Zie de tarieven voor het aantal inbegrepen revisies.

Je kunt de mix volledig aan De MixMeester overlaten, maar het is ook mogelijk om aanwezig te zijn en direct mee te beslissen. Let op: er is ruimte in de studio voor 1 persoon en er zijn extra kosten aan verbonden. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Mix-samples kun je vinden op de pagina Portfolio.

Pre-mix suggesties:

  • Exporteer al je kanalen apart op de sample-rate van het project (alhoewel bij voorkeur op 44,1 kHz) en op minimaal 24-bit diepte, zo heb je het best mogelijke uitgangspunt wat betreft geluidskwaliteit van de geëxporteerde audio.
  • Laat alle kanalen zoveel mogelijk in het midden staan, tenzij bepaalde stereo-image effecten (bijv. elementen die van de ene naar de andere kant bewegen of kenmerkende delays) bepalend zijn voor de creatieve waarde van het geluid.
  • Pas niet teveel high- of low-cut filters toe, voordat je exporteert. Dit kan beter tijdens het mixen worden gedaan. Ook hier geldt kenmerkende EQ bewerkingen kun je natuurlijk behouden.
  • Bijna iedereen houdt wel van een beetje distortion of overdrive. Kijk wel uit, dat je van de waveform van je kanalen geen grote balk maakt. Nooit in het rood, is überhaupt het streven. Een goede mix heeft ruimte om te ademen. Dit bereik je door ook de afzonderlijke elementen genoeg 'headroom' te geven.

Audio Restauratie

Als je wel eens een dictafoon hebt gebruikt, oftewel een kleine audio-recorder, dan weet je, dat de kwaliteit van het opgenomen geluid meestal niet denderend is. Ook zijn er andere redenen, waarom opnamen niet altijd even goed klinken.

Toch zijn er situaties, waarin je het resultaat wilt gebruiken, versturen of verwerken in een mix met muziek. In dat geval is het het overwegen waard om de audio te laten restaureren. Vaak is het heel goed mogelijk om de audio dusdanig te bewerken, dat het toch werkbaar en luisterbaar wordt.

Het wordt natuurlijk niet ineens HD-Audio, maar er is in veel gevallen toch nog een hoop mogelijk. Hieronder staat de reactie van een klant, die voor een gedichtenproject de opgenomen audio heeft laten restaureren en mixen met muziek. Een audio-sample van dit project vind je op de pagina Portfolio.

Mijn complimenten! Prima volgorde en prima mix. Ik ben dik tevreden. Zeer bedankt voor de snelle actie. Ik ben opgelucht, dat ik nu het resultaat aan de deelnemers kan laten horen.

Custom audio-mixes

Het is ook mogelijk om een mix te laten maken van je favoriete muziek of voor een speciale gelegenheid. Teksten combineren met muziek en sound-fx; er zijn veel verschillende ideeën te bedenken.

Bronmateriaal kun je aanleveren via verschillende media, zoals CD/DVD/USB/Wetransfer/Yousendit.