Foto Header

Mixen & Masteren

Hieronder vind je alle informatie over mixen en masteren bij De MixMeester. Heb je toch nog aanvullende vragen, stuur dan even een bericht via het contactformulier op de contactpagina, dan krijg je zo snel mogelijk antwoord. Voor alle genoemde services op deze pagina geldt, dat je het bronmateriaal in principe op verschillende manieren kunt aanleveren, maar bij voorkeur werkt De MixMeester met WeTransfer. Het juiste mailadres hiervoor krijg je bij boeking vanzelfsprekend doorgestuurd.

Masteren

Masteren is een vak apart in muziekproductie en het eindpunt van het productieproces. Waar het vak vroeger voorbehouden was aan specialisten met heel goede faciliteiten, apparatuur en veel ervaring, doen veel producers het tegenwoordig steeds vaker zelf. Er worden in de DAW vaak al tijdens de productie- en mixfase bepaalde plug-ins op het masterspoor geplaatst, al dan niet met gebruik van generieke presets met namen als bijvoorbeeld 'Punchy Dance Master'. Dit is natuurlijk niet de juiste manier om een mix te maken en al helemaal niet om deze te masteren. Het is in principe prima om tijdens het mixen soms even te checken, hoe een track zou kunnen gaan klinken na het masteren, maar het moet wel ter referentie zijn. Als die bewerking constant aanstaat, kun je de mix op zich niet meer goed beoordelen.

Omdat het masteren van een track toch vrij specifiek werk is, waar je ook de nodige kennis en ervaring bij nodig hebt, ben je over het algemeen beter af om het aan een vakman/-vrouw over te laten. Deze persoon zal onbevooroordeeld luisteren naar een mix en datgene doen, wat nodig is om de juiste en best mogelijke master af te leveren. Uiteraard heeft iedereen daarbij zijn eigen visie, mening en ervaring, maar er zijn ook simpelweg bepaalde regels waaraan een goede master moet voldoen. Dit is waar De MixMeester zich in heeft gespecialiseerd.

Er zijn meerdere opties mogelijk. De één wil bijvoorbeeld alleen een versie met maximale loudness voor verspreiding via downloadstores (zoals Beatport, Traxsource of JunoDownload), om op CD te branden en/of voor direct gebruik door DJ's. De ander heeft ook versies nodig, die voldoen aan de eisen, die streamingdiensten of mediabedrijven stellen aan de kwaliteit of het bestandsformaat. De MixMeester biedt hiervoor twee verschillende pakketten, te weten: Standard (M4D*) en Compliant (M4D*/M4S**).

* M4D - Mastered for Download. Dit betekent dat de track op maximale loudness gemastered wordt. De track is geschikt voor downloads via online platforms, voor gebruik op CD en op de dansvloer. Met name consumenten en DJ's gebruiken deze versie. Je krijgt hierbij een WAV en een MP3.

** M4S - Mastered for Streaming. Deze versie is compliant met de loudness eisen van diensten als Spotify, iTunes, Tidal, Deezer en YouTube en is ook geschikt voor airplay op de mainstream radiostations. De meesten van dit soort kanalen stuurt alle muziek door hun eigen standaard loudness module, zodat alle tracks ongeveer even luid klinken ten opzichte van elkaar. Dit zorgt ervoor, dat tracks met maximale loudness feitelijk kunstmatig veel zachter worden uitgestuurd en qua dynamiek helemaal platgedrukt worden. Deze versie zorgt ervoor, dat je muziek zijn dynamiek behoudt en toch luid genoeg klinkt ten opzichte van de andere professioneel geproduceerde tracks. Je krijgt hierbij twee verschillende WAV's en een MP3.

Wat ook belangrijk is om te weten voordat je je track laat masteren, is dat er nog eisen zijn m.b.t. de aan te leveren mix. Wil je dus dat je track op streaming sites goed uit de verf komt, neem dan contact op voor de aanleverspecificaties. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan en lever je altijd de juiste source-file aan!

Wil je horen wat De MixMeester kan? Check dan de mastering-samples op de pagina Portfolio. Wil je weten wat het kost? Bekijk dan de pagina Tarieven

Button imagePre-master suggesties (of eigenlijk eisen lol):

  • Exporteer je stereo-mix op de sampling rate van het project en op minimaal 24-bit, zo heb je het best mogelijke uitgangspunt wat betreft geluidskwaliteit van de geëxporteerde audio.
  • Zorg dat de gemiddelde power van je mix rond de -12 dB ligt en de pieken niet boven de -6 dB uitkomen. Wees gerust; in de mastering komt de power en loudness ruimschoots terug.
  • Laat je mix een maat eerder en een maat later stoppen, dan dat deze daadwerkelijk moet duren. Let hierbij ook op het uitklinken van sounds en FX aan het eind.
  • Geef je bestanden een duidelijke naam, zoals artiest-tracknaam-versie. Geef ook details als sampling rate, bitdiepte, bpm, genre en eventuele overige wensen of kenmerken aan, bijvoorbeeld in de begeleidende mail of in een apart document. Een specifieke referentie-track is ook altijd een goed idee. Heb je de juiste track niet liggen, dan kun je een YouTube-link gebruiken.

Mixen

Je kunt bij De MixMeester ook terecht voor het mixen van demo's, singles, EP's of albums. De MixMeester kan je snel verder helpen met de afwerking van je opnames, sporen en mix. In overleg maken we een opzet voor het mixproces en bepalen de referentie, oftewel de 'sound', die de mix moet krijgen. Hoe meer informatie je in deze fase kunt geven over je project en je wensen, hoe beter.

Button imageTijdens het mixen zal er misschien veel veranderen aan de verschillende elementen en het uiteindelijke resultaat. De MixMeester communiceert met je over de te maken keuzes en met behulp van previews (revisies) kun je het proces nog sturen. Je krijgt voor elke mix sowieso één revisie. Zie de tarieven voor info over de prijzen voor mixen en extra revisies.

Mix-samples kun je vinden op de pagina Portfolio.

Pre-mix suggesties:

  • Exporteer al je kanalen apart op de sampling rate van het project en op minimaal 24-bit diepte, zo heb je het best mogelijke uitgangspunt wat betreft geluidskwaliteit van de geëxporteerde audio. Maak ze ook allemaal even lang, ook al heb je in een bepaald spoor maar één keer in de track een geluid staan. 
  • Laat alle kanalen zoveel mogelijk in het midden staan, tenzij bepaalde stereo-image effecten (bijv. elementen die van de ene naar de andere kant bewegen of kenmerkende delays) bepalend zijn voor de creatieve waarde van het geluid.
  • Pas zo min mogelijk high- of low-cut EQ toe, voordat je exporteert. Dit kan beter tijdens het mixen worden gedaan. Ook hier geldt, dat je kenmerkende bewerkingen, zoals bijvoorbeeld filter sweeps, natuurlijk wel kunt behouden.
  • Bijna iedereen houdt wel van een beetje distortion of overdrive. Kijk wel uit, dat je van de waveform van je kanalen geen grote rechthoekige balk maakt. Nooit in het rood, is natuurlijk überhaupt het streven. Een beetje distortion, compressie of limiting kan geen kwaad, maar een goede mix heeft ruimte om te ademen. Dit bereik je o.a. door de afzonderlijke elementen genoeg 'headroom' te geven.
  • Geef je bestanden ook hier allemaal een duidelijke naam, zoals artiest-tracknaam-soort geluid. Geef ook details als sampling rate, bitdiepte, bpm, genre en eventuele overige wensen of kenmerken aan, bijvoorbeeld in de begeleidende mail of in een apart document.

Audio Restauratie

Als je wel eens een dictafoon hebt gebruikt, dan weet je, dat de kwaliteit van het opgenomen geluid vaak niet denderend is. Ook zijn er andere redenen, waarom opnamen niet altijd even goed klinken, als ze zouden kunnen. Toch zijn er situaties, waarin je het resultaat wilt gebruiken, versturen of verwerken in een mix met muziek.

In dat geval is het het overwegen waard om de audio te laten restaureren. Vaak is het heel goed mogelijk om de audio dusdanig te bewerken, dat het toch werkbaar en vooral luisterbaar wordt. Het wordt natuurlijk niet ineens HD-Audio, maar er is in veel gevallen toch nog een hoop mogelijk. Hieronder staat de reactie van een klant, die voor een gedichtenproject de opgenomen audio heeft laten restaureren en mixen met muziek. Een audio-sample van dit project vind je op de pagina Portfolio.

Mijn complimenten! Prima volgorde en prima mix. Ik ben dik tevreden. Zeer bedankt voor de snelle actie. Ik ben opgelucht, dat ik nu het resultaat aan de deelnemers kan laten horen.

Custom audio-mixes

Het is ook mogelijk om een mix te laten maken van je favoriete muziek of voor een speciale gelegenheid. Teksten combineren met muziek en sound-fx; er zijn veel verschillende ideeën te bedenken.