Foto Header

Mixen & Masteren

Hieronder vind je alle informatie over mixen en masteren bij De MixMeester. Heb je toch nog aanvullende vragen, stuur dan even een bericht via het formulier op de contactpagina, dan krijg je zo snel mogelijk antwoord. Voor alle genoemde services op deze pagina geldt, dat je het bronmateriaal bij voorkeur via WeTransfer aanlevert. Het juiste mailadres hiervoor krijg je bij boeking vanzelfsprekend doorgestuurd.

spotlight:

Laatste opdracht; mixen en masteren. Luister naar de ruwe multi-track sessie, daarna de mix van De MixMeester en als laatste de eindmaster.

LET OP: Het volumeverschil tussen de versies is groot!

wugi - Midnight Sessions #1 (Original Mix) - COMING SOON!

Masteren

Masteren is een vak apart in muziekproductie en het eindpunt van het productieproces. Waar het vak vroeger voorbehouden was aan specialisten met de beste faciliteiten, apparatuur en veel ervaring, doen veel producers het tegenwoordig steeds vaker zelf. Op zich kan dat prima, maar sommigen gebruiken al vroeg tijdens het mixproces mastering plug-ins, al dan niet met gebruik van generieke presets als 'Loud Dance Mastering' of zoiets.

Het is in principe prima om soms even te checken, hoe een track zou kunnen gaan klinken, maar het moet wel ter referentie zijn en dus geen onderdeel van de mix worden. De mix zou zonder zo'n bewerking gewoon al goed moeten klinken. 

Professioneel

Omdat het masteren van een track toch vrij specifiek werk is, waar je ook de nodige kennis en ervaring bij nodig hebt, ben je over het algemeen beter af om het aan een vakman of -vrouw over te laten. Deze persoon zal onbevooroordeeld luisteren naar een mix en datgene doen, wat nodig is om de juiste en best mogelijke master af te leveren. Uiteraard heeft iedereen daarbij zijn eigen visie en ervaring, maar er zijn ook simpelweg bepaalde regels waaraan een professionele master moet voldoen.

Wil je horen wat De MixMeester kan? Check dan de samples op de pagina Portfolio. Wil je weten wat het kost? Bekijk dan de pagina Tarieven

Wat krijg ik dan?

Er zijn meerdere opties mogelijk. De één wil alleen een versie met max loudness voor verspreiding via downloadstores ( Beatport / Traxsource / JunoDownload ) of om op CD/USB te gebruiken. De ander heeft ook een versie nodig, die voldoet aan de aanlevereisen, die streamingdiensten en mediabedrijven stellen.  

De MixMeester biedt twee verschillende pakketten:

Standard - M4D*

1 x WAV (44,1/16) / 1 x MP3 (320)

Compliant - M4D*/M4S**

2 x WAV (44,1/16 & 4?/24) / 1 x MP3 (320)

* M4D - Mastered for Download.

Dit betekent dat de track op max loudness gemasterd wordt. De track is geschikt voor downloads via online stores en voor gebruik op CD/USB.

Met name consumenten en DJ's gebruiken deze versie. 

** M4S - Mastered for Streaming.

Deze versie is 'compliant' met o.a. de loudness-eisen van diensten als Spotify, iTunes, Tidal, Deezer en YouTube en is ook geschikt voor airplay op de mainstream radiostations.

Deze kanalen sturen hun signaal door apparatuur, die ervoor zorgt dat al het geluid ongeveer even luid klinkt. Tracks met max loudness worden hierdoor feitelijk kunstmatig veel zachter uitgestuurd en qua dynamiek helemaal platgedrukt. Deze versie zorgt ervoor, dat je track zijn dynamiek behoudt en toch luid genoeg klinkt ten opzichte van andere muziek.

Aanleveren

Wat ook belangrijk is om te weten, is dat er wat vereisten zijn aan de mix. Wil je dus, dat je track in alle situaties goed uit de verf komt? Check dan hieronder waar je aan moet denken voor het masteren.

Mastering samples kun je vinden op de pagina Portfolio.

Mastering 01Pre-master aanleverspecificaties:

  • Exporteer je stereo-mix op de sampling rate van het project en op minimaal 24-bit, zo heb je het best mogelijke uitgangspunt wat betreft geluidskwaliteit van de geëxporteerde audio.
  • Zorg dat de gemiddelde power van je mix tussen de -12/-18 dB ligt en de pieken niet boven de -6 dB uitkomen. Wees gerust; in de mastering komt de power en loudness ruimschoots terug.
  • Laat je mix een maat eerder en een maat later stoppen, dan dat deze daadwerkelijk moet duren. Let hierbij vooral ook op het uitklinken van sounds en FX aan het eind van je track.
  • Geef je bestanden een duidelijke naam, zoals Artiest-Titel-Mixversie. Geef ook details als sampling rate, bitdiepte, bpm, genre en eventuele overige wensen of kenmerken aan, bijvoorbeeld in de begeleidende mail of in een apart document. Een specifieke referentie-track meesturen is ook altijd een goed idee. 

Mixen

Je kunt bij De MixMeester naast masteren natuurlijk ook terecht voor het mixen van demo's, singles, EP's of albums. De MixMeester kan je snel verder helpen met de afwerking van je opnames, sporen en mix. In overleg maken we een opzet voor het mixproces en bepalen de referentie, oftewel de 'sound', die de mix moet krijgen. Hoe meer informatie je in deze fase kunt geven over je project en je wensen, hoe beter.

Mixing 01Tijdens het mixen zal er misschien veel veranderen aan de verschillende elementen en het uiteindelijke resultaat. De MixMeester communiceert met je over de te maken keuzes en met behulp van previews (revisies) kun je het proces nog sturen. Je krijgt voor elke mix sowieso één revisie. Zie de tarieven voor info over de prijzen voor mixen.

Mixing samples kun je vinden op de pagina Portfolio.

Pre-mix aanleverspecificaties:

  • Exporteer al je kanalen apart op de sampling rate van het project en op minimaal 24-bit diepte, zo heb je het best mogelijke uitgangspunt wat betreft geluidskwaliteit van de geëxporteerde audio. Maak ze ook allemaal even lang, ook al heb je in een bepaald spoor maar één keer in de track een geluid staan. 
  • Laat alle kanalen zoveel mogelijk in het midden staan, tenzij bepaalde stereo-image effecten (bijv. elementen die van de ene naar de andere kant bewegen of kenmerkende delays) bepalend zijn voor de creatieve waarde van het geluid.
  • Pas zo min mogelijk high- of low-cut EQ toe, voordat je exporteert. Dit kan beter tijdens het mixen worden gedaan. Ook hier geldt, dat je kenmerkende bewerkingen, zoals bijvoorbeeld filter-sweeps, natuurlijk wel kunt behouden.
  • Iedereen houdt wel van een beetje distortion of overdrive op z'n tijd. Kijk wel uit, dat je van de waveform van je kanalen niet één grote, rechthoekige balk maakt. Nooit in het rood, is überhaupt een goed streven. Een beetje distortion of compressie/peak-limiting kan geen kwaad, maar een goede pre-mix heeft eerder teveel, dan te weinig 'ruimte'. Dit bereik je door de multi-tracks genoeg headroom te geven en de dynamiek, net als EQ, tijdens het mixen te bepalen.
  • Geef je bestanden ook hier allemaal een duidelijke naam, zoals Artiest-Titel-Type. Geef ook details als sampling rate, bitdiepte, bpm, genre en eventuele overige wensen of kenmerken aan, bijvoorbeeld in de begeleidende mail of in een apart document.

Audio Restauratie

Als je wel eens een dictafoon hebt gebruikt, dan weet je, dat de kwaliteit van het opgenomen geluid vaak niet denderend is. Ook zijn er andere redenen, waarom opnamen niet altijd even goed klinken, als ze zouden kunnen. Toch zijn er situaties, waarin je het resultaat wilt gebruiken, versturen of verwerken in een mix met muziek.

In dat geval is het het overwegen waard om de audio te laten restaureren. Vaak is het heel goed mogelijk om de audio dusdanig te bewerken, dat het toch werkbaar en vooral hoorbaar wordt. Het wordt natuurlijk geen HD-Audio, maar er is in veel gevallen toch nog een hoop mogelijk. Hieronder staat de reactie van een klant, die voor een gedichtenproject de opgenomen audio heeft laten restaureren en mixen met muziek. Een audio-sample van dit project vind je op de pagina Portfolio.

Mijn complimenten! Prima volgorde en prima mix. Ik ben dik tevreden. Zeer bedankt voor de snelle actie. Ik ben opgelucht, dat ik nu het resultaat aan de deelnemers kan laten horen.

Custom audio-mixes

Het is ook mogelijk om een mix te laten maken van je favoriete muziek of voor een speciale gelegenheid. Teksten combineren met muziek en sound-fx; er zijn veel verschillende ideeën te bedenken.

 

Logo DMM bkwh