Studio Services

Kwaliteit | Productie, Mixen en Masteren

Mixen en Masteren Studio Slant

Op deze pagina vind je vrijwel alle relevante informatie over producties, mixen en masteren bij De MixMeester.

Heb je vragen? Stuur dan even een bericht via het contactformulier, dan krijg je zo snel mogelijk antwoord.

Mixen

Je kunt bij De MixMeester terecht voor het mixen van demo’s, singles, EP’s of albums. De MixMeester kan je snel verder helpen met de afwerking van je opnames en mix. In overleg maken we een opzet voor het mixproces en bepalen de referentie (oftewel de ‘sound’) die de mix moet krijgen.

Hoe meer informatie je in deze fase kunt geven over je project en je wensen hoe beter. De MixMeester communiceert met je over de te maken keuzes en met behulp van previews kun je het proces sturen. Je krijgt bij elke mix sowieso de mogelijkheid tot revisie.

Pre-Mix Aanleverspecificaties:

• Exporteer al je kanalen apart en (bij voorkeur) op 44.1 kHz en op minimaal 24-bit. Zo heb je een goed uitgangspunt wat betreft geluidskwaliteit en bestandsgrootte van de geëxporteerde audio. Hogere settings kunnen uiteraard wel, maar zijn vaak niet nodig. Maak je audiofiles allemaal even lang, ook al heb je in sommige sporen maar één keer in de hele track een geluid staan. 

• Laat alle kanalen zoveel mogelijk in het midden staan, tenzij bepaalde stereo-image effecten (bv. elementen die van de ene naar de andere kant bewegen of kenmerkende delays) bepalend zijn voor de creatieve waarde van het geluid.

• Gebruik zo min mogelijk high/low-cut EQ voordat je alles exporteert. Dit kan beter tijdens het mixen worden beslist. Ook hier geldt natuurlijk dat je kenmerkende bewerkingen, zoals bijvoorbeeld filter-sweeps etc., natuurlijk wel kunt behouden.

• Iedereen houdt wel van een beetje distortion of overdrive op z’n tijd. Kijk alleen wel uit, dat je van de waveform van je sounds niet één grote, rechthoekige balk maakt. ‘Nooit in het rood’ is sws eigenlijk het streven in mixen en masteren. Een goede pre-mix heeft eerder teveel dan te weinig ‘ruimte’. Dit bereik je door je kanalen genoeg headroom te geven en de hoeveelheid dynamiek, net als EQ, tijdens het mixen te bepalen.

• Geef je bestanden allemaal een duidelijke naam, bv. ARTIEST – TRACK – KICK/SNARE/HIHAT of iets in die geest. Geef ook details als bpm, genre en eventuele overige wensen of kenmerken aan, bv. als bericht bij je upload via WeTransfer.

Spotlight Project:

wugi – Midnight Sessions #1

Check It Out On SoundCloud!

wugi-mixen en masteren

Luister hieronder naar de aangeleverde multi-track sessie (00:00 – 01:18) van de artiest en aansluitend de mix (01:20 – 02:38) en master (02:40 – 03:59) van De MixMeester.

LET OP: Het volumeverschil tussen de versies is groot! Zet je volume niet te hoog op basis van het eerste gedeelte.

Masteren

Masteren is een vak apart in muziekproductie en het eindpunt van het productieproces. Waar het vak vroeger voorbehouden was aan specialisten met de beste faciliteiten, apparatuur en veel ervaring, doen veel producers het tegenwoordig steeds vaker zelf. Op zich kan dat soms ook prima.

Sommige producers gebruiken echter al vroeg tijdens het mixproces plug-ins op de master, al dan niet met gebruik van generieke presets als ‘Loud Dance Mastering’ of iets in die geest. Het is in principe prima om soms even te checken (A-B’en), hoe een track zou kunnen gaan klinken, maar het moet dan wel ter referentie zijn.

Als het een onderdeel van je productie-/mixproces wordt is de kans groot dat die mix lastiger wordt om echt goed te kunnen masteren. De mix zou zonder zo’n bewerking gewoon al goed moeten klinken, zo moet je het zien.

Professioneel

Omdat het masteren van een track toch vrij specifiek werk is, waar je ook de nodige kennis en ervaring bij nodig hebt, ben je over het algemeen beter af om het aan een professional over te laten. Deze persoon zal onbevooroordeeld luisteren naar een mix en datgene doen, wat nodig is om de juiste en best mogelijke master af te leveren. Uiteraard heeft iedereen daarbij zijn eigen visie en ervaring, maar er zijn ook simpelweg bepaalde regels waar een professionele master aan moet voldoen.

En Wat Krijg Ik Dan?

Er zijn meerdere opties mogelijk. De één wil alleen een max loudness versie voor verspreiding via de downloadstores (Beatport/Traxsource/JunoDownload.) De ander heeft ook een versie nodig, die voldoet aan de aanlevereisen die streamingdiensten en mediabedrijven stellen aan uploads naar het platform.

De MixMeester biedt twee verschillende pakketten:

1 | StandardM4D*1 WAV (44,1/16) 1 Mp3 (320)

2 | CompliantM4D*/M4S**  | 2 WAV (44,1/16 & 44,1/24) | 1 Mp3 (320)

* M4DMastered for Download:

Dit betekent dat de track op maximaal haalbare loudness gemasterd wordt. De track is geschikt voor verspreiding via online stores en voor direct gebruik op CD/USB. DJ’s en fans willen graag deze versie, omdat de track op deze manier goed past tussen de muziek, die ze verder (offline) draaien. 

** M4SMastered for Streaming:

Deze versie is ‘compliant’ met de loudness-eisen van platforms als Spotify, iTunes, Tidal, Deezer en YouTube. Deze platforms begrenzen de loudness van tracks om te zorgen, dat alles ongeveer even luid klinkt. Tracks met max. loudness worden hierdoor feitelijk kunstmatig veel zachter uitgestuurd en qua dynamiek helemaal platgedrukt. Deze versie zorgt ervoor dat je track zijn dynamiek behoudt en toch luid genoeg klinkt ten opzichte van alle andere muziek op de streaming platforms.

Aanleveren

Wat ook belangrijk is om te weten is dat er een aantal vereisten zijn aan je mix. Dit zorgt ervoor dat we geen tijd verspillen aan het communiceren over standaardzaken en voorwaarden.

Wil je dus dat je track in alle situaties goed uit de verf komt? Check dan hieronder waar je aan moet denken voordat je je tracks laat masteren.

Pre-Master Aanleverspecificaties:

• Exporteer je stereo mix (bij voorkeur) op 44.1 kHz en op minimaal 24-bit. Zo heb je een goed uitgangspunt wat betreft geluidskwaliteit en bestandsgrootte van de geëxporteerde audio. Hogere settings kunnen uiteraard wel, maar zijn vaak niet nodig.

• Zorg dat de gemiddelde power van je mix tussen de -12/-18 dB ligt en de pieken niet boven de -5/-6 dB uitkomen. Hierdoor is er ruimte om alles uit de master te halen, wat erin zit. Wees gerust…in de mastering komt de power ruimschoots terug.

• Laat je mix wat eerder beginnen en later eindigen dan dat deze daadwerkelijk moet duren. Let hierbij vooral ook goed op hoe lang sounds en FX uitklinken aan het einde van je track.

• Geef je tracks een duidelijke naam: Artiest (& Featured) – Titel (Mixversie) – BPM. Geef ook details als genre en eventuele overige wensen of kenmerken aan. Op WeTransfer kun je een bericht schrijven bij je upload of stuur een PDF mee. Een specifieke referentietrack (YT-link of Mp3) meesturen is ook altijd een goed idee. 

Volledige Producties

De MixMeester heeft zijn sporen op het gebied van muziek schrijven, performen, mixen en masteren verdiend in meerdere gedaantes en samenwerkingen binnen verschillende scenes. Hieronder komt een selectie van previews van verschillende projecten. Ook zal er wat uitleg en context bij komen te staan over de track of het concept. Dit gedeelte gaat je een idee geven van wat De MixMeester aan producties heeft gedaan, maar is vooralsnog dus nog even onder constructie…

Watch this space!

Audio Salvaging

Als je wel eens een dictafoon hebt gebruikt, weet je dat de kwaliteit van het geluid meestal slecht is. Ook zijn er andere redenen waarom opnamen niet altijd even goed klinken als je zou willen. Toch zijn er situaties, waarin je een opname wilt (her)gebruiken, versturen of verwerken ondanks de matige kwaliteit. In dat geval is het het overwegen waard om de audio te laten restaureren.

Vaak is het heel goed mogelijk om de audio dusdanig te bewerken, dat het toch werkbaar en vooral beluisterbaar wordt. Het wordt hiermee uiteraard geen HD-audio, maar er is in veel gevallen toch nog veel mogelijk.

Onderstaande qoute is een klantreactie volgend op een gedichtenproject. De opgenomen audio van meerdere voordrachten was van zeer matige kwaliteit. Maar de klant wilde ze toch heel graag laten mixen met muziek. Dat is uiteindelijk ook heel goed gelukt dus.

Mijn complimenten! Prima volgorde en prima mix. Ik ben dik tevreden. Zeer bedankt voor de snelle actie. Ik ben opgelucht, dat ik nu het resultaat aan de deelnemers kan laten horen.

P. v/d Laken – Audio Salvage | Custom Audio