Metadata Toevoegen

 10,00

Artikelnummer: MD-01 Categorie: Tags: , , ,

Beschrijving

Wat kan ik van De MixMeester verwachten?

Als je je muziek wilt releasen is het een slim plan om ervoor te zorgen dat mensen weten waar ze naar luisteren. De juiste naam en titel zijn belangrijk, maar je kunt zoveel meer toevoegen. Dit heet metadata. Het jaar van release, genre, label, meewerkende artiesten en niet te vergeten het artwork, je kunt heel veel info kwijt. De MixMeester kan je hiermee snel verder helpen.

Metadata is cruciaal voor releases

Vaak voegen labels de metadata aan je release toe als onderdeel van hun services. Maar tegenwoordig zijn er zoveel producties in eigen beheer, dat het belangrijker wordt om het zelf te regelen of te weten waar je op moet letten. Voor streamingsites hoef je bijvoorbeeld alleen maar alle juiste tekstinfo en je artwork toe te voegen. Dit doe je via online distributiediensten als CD Baby, Tunecore of Distrokid. Deze sites genereren al dan niet gratis EAN/UPC-codes en ISRC-codes.

Als je aangesloten bent bij een rechtenorganisatie als Buma/Stemra [NL], wil je hen in staat stellen de royalties uit airplay te incasseren. Dat kan een reden zijn om de EAN/UPC- en ISRC-codes nog aan je tracks (MP3 of DDP) toe te willen voegen. Je kun ze aanmaken als je de eigenaar van de master bent. Dit kun je zelf zijn, maar het kan dus ook een label of andere partij zijn met wie je samen werkt.Β 

De MixMeester kan deze overigens momenteel helaas nog niet voor je genereren, maar dat duurt niet lang meer!Β 

Redbook

Voor het uitbrengen van een fysieke CD heb je een zogeheten “Redbook” compliant DDP-file nodig. Redbook staat voor een aantal regels voor de specificaties van audio CD’s. Het is niet heel spannend, maar als je een fysieke CD wilt uitbrengen wel erg belangrijk. Het is ook de enige manier om metadata en met name artwork blijvend toe te voegen aan WAV-files en op die manier een volledig afgewerkt album te releasen.

Het is dus wel echt iets anders dan het toevoegen van metadata alleen of aan MP3’s, want je hebt speciale software nodig om de file te produceren. Verder heb je voor een “Redbook” CD dus een ISRC-code nodig. Voor een fysieke CD-release ben je ook verplicht om een UPC/EAN Barcode (streepjescode) op de hoes te plaatsen. Dit nummer wil je dus toevoegen aan de DDP-file. Tot slot kan er nog een matrix nummer aan worden verbonden, als je een vinyl release wilt uitbrengen. Veel opties dus; neem snel contact op!

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.